Steeds meer fysiotherapeuten gebruiken medical taping tijdens hun behandeling, hierbij wordt gebruikgemaakt van kinesiotape. Kinesiotape is een elastische tape die lichaamseigen genezingsprocessen, waaronder het spierherstel, ondersteunt. Daarbij beïnvloedt de tape de neurologische- en circulatoire systemen zonder de bewegingsvrijheid te beperken. Wil jij medical taping toe gaan passen of wil je deze behandelmethode goed aan je patiënten uit kunnen leggen? In deze blog zetten we de belangrijkste informatie op een rij.
1. Waar komt medical taping vandaan?
De basis voor medical taping werd in de jaren 70 gelegd in Korea en Japan. Deze methode werd ontwikkeld met de gedachte dat een goede gezondheid van de spieren essentieel is voor een goed werkend lichaam. Maar de tapemethodes die toen ontwikkeld werden gingen verder dan het bevorderen van de spieractiviteit. Doel was ook om de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur beter te reguleren. Jaren later kwam de eerste ‘echte’ medical tape op de markt. Eerst in Korea en Japan en vanaf 1998 ook in Nederland. Vandaag de dag is de tape niet meer weg te denken uit de hedendaagse fysiotherapiepraktijk.
2. Wat houdt medical taping precies in?
Medical taping is een verzamelnaam voor verschillende manieren van tapen. Oftewel, bepaalde lichaamsdelen strategisch beplakken met felgekleurde, elastischekinesiotape. Voorbeelden van behandelmethoden zijn lymf taping, meridiaan taping en cross taping. Het doel van alle vormen van taping is het herstelproces versnellen, door spierherstel te ondersteunen en cruciale processen in het lichaam te stimuleren. De tape lift als het ware de bovenste laag van de huis op, waardoor het onderliggende systeem gestimuleerd wordt.
Deze tape wordt op een speciale manier aangebracht door de fysiotherapeut, maar kan ook zelf worden aangebracht. Het is echter wel van belang dat de tape juist wordt aangebracht, anders kan de werking niet goed zijn. De tape blijft gemiddeld rond de 4 tot 5 dagen zitten. Met de tape kan je nog goed bewegen en gewoon sporten. Onderaan de pagina kan je verschillende filmpjes terug vinden betreft het aanbrengen van de tape.
3. Wanneer wordt medical taping toegepast?
Veelvoorkomende toepassingen van medical taping zijn: het behandelen van sportblessures, het corrigeren van de lichaamshouding, het verlichten van klachten door overbelasting, het verminderen van littekens en oedeem. Ook kan medical taping helpen om hooikoorts-, benauwdheids- en CPOD-klachten te verminderen. Een ander groot voordeel van medical taping is dat het kan helpen bij het reduceren van ontstekingen en zwellingen. Ook kan de tape al preventief worden gebruikt voor bijvoorbeeld het sporten. Medical tape kan dus op heel veel verschillende manieren worden ingezet.
4. Wat is het effect van medical taping?
Het effect voor patiënten is dat hun pijn direct afneemt. Dat komt doordat de tape de druk op de pijnreceptoren vermindert. Ook zorgt de tape dat de spierspanning kleiner wordt, waardoor de spierfunctie verbetert. Daarnaast heft de tape belemmeringen in de bloedcirculatie en lymfeafvoer op. Ook ondersteunt de tape de spieren en gewrichten, iets wat het zelfhelend vermogen van het lichaam stimuleert.
Voor het voelen van de effecten is het echter wel van belang dat de tape op een juiste manier wordt aangebracht. De tape moet op de juiste plekken worden aangebracht om een bevorderende werking voor je gezondheid te hebben. Er wordt dan ook echt aangeraden om dit te laten doen door uw fysiotherapeut. Naast het aanbrengen van tape kan de fysiotherapeut je ook nog aanraden om speciale oefeningen uit te voeren. Op deze manier heeft uw behandeling het meeste effect.
5. Wat is CureTape?
CureTape is de merknaam van een van de bekendste en meestverkochte medical tapes van Nederland. Deze tape wordt geproduceerd door een Nederlands bedrijf dat medical taping in 1998 in Nederland introduceerde. Hun tape wordt gemaakt van elastisch katoen met een hypoallergene, acryl kleeflaag. Inmiddels zijn er ook andere merken kinesiotape op de markt gekomen, maar niets kan de populariteit vanCureTapeverslaan.
Producten van CureTape
6. Wat maakt CureTape zo goed?
Het gewicht en de elasticiteit van CureTape komt overeen met de menselijke huid. Dat maakt deze tape zeer geschikt om de opperhuid van de huid te liften. Daarnaast kan de tape 24/7 gedragen worden, helemaal omdat deze bestand is tegen water. Zo kan de behandeling door de tape dag en nacht doorgaan. Een ander voordeel: de tape is in allerlei kleuren en patronen beschikbaar, hierdoor zit er altijd iets bij wat je mooi vindt!
7. Hoe kunt je medical taping toepassen?
Deze vraag laat zich het beste beantwoorden door middel van een video. Hieronder bespreken we drie typen klachten en tonen we een bijbehorende instructievideo van CureTape
Hooikoorts, astma en COPD
De kracht van medical taping bij hooikoorts astma en COPD is de wisselwerking tussen huid en organen. De huid kan de werking van organen beïnvloeden en andersom. Medical taping op de rug ondersteunt de longfunctie.
Video's voor het tapen
Deel met anderen
Interessante blogs
hoe kies ik Medical Taping bij diverse arm- en handklachten
nieuws Medical taping: Kinesiotape als effectief middel tegen hooikoorts
producten EMG Biofeedback bij het Trainen van Bekkenbodemspieren en de Behandeling van Incontinentie