Gait Cycle & Gait Analysis | Basis Assessment | Biomechanica (2024)

Basisbeoordeling

Bekijk onze winkel

Gait Cycle & Gait Analysis | Basis Assessment | Biomechanica (1)

Ga naar

  • Leer
  • Assessment E-Book
  • Beoordelingen

Gait Cycle & Gait Analyse

Loopanalyse kan deel uitmaken van uw functionele beoordeling. U zou waarschijnlijk kiezen voor een ganganalyse wanneer bijvoorbeeld lopen de specifieke klachten van uw patiënt waren die u tijdens de anamnese hebt genoteerd. Bij een ganganalyse is het verstandig de patiënt van voren, van achteren en van opzij te bekijken. Het kan ook nuttig zijn de ganganalyse op video op te nemen om ze in slow motion te laten zien en uw bevindingen met uw patiënt te bespreken.

Voordat we aan de analyse zelf beginnen. Laten we het hebben over de loopcyclus. We gaan ons concentreren op de juiste loopcyclus. Dat betekent dat we het rechterbeen gaan volgen tijdens de volledige pas. We moeten beginnen met het definiëren van stappen en stappen. Een stap begint met het eerste contact van één voet. En eindigt met het eerste contact van de andere voet. Een pas begint met het eerste contact van één voet. En eindigt met het volgende eerste contact van diezelfde voet. Het bestaat dus uit twee stappen.

Laten we beginnen met te kijken naar de twee fasen van de loopcyclus. Eerst, is er de standfase. Hij neemt 60% van de volledige loopcyclus voor zijn rekening. Tijdens de standfase is de rechtervoet altijd in contact met de vloer. Vandaar de term stellingname.In de zwaaifase, die 40% van de loopcyclus uitmaakt. Het rechterbeen zwaait.Tijdens de standfase moet het rechterbeen verschillende taken uitvoeren. Bij de Heel Strike moet het been het gewicht van het lichaam dragen. Deze zogenaamde Loading Response. Het markeert de eerste 10% van de loopcyclus.
De belastingrespons eindigt zodra de contralaterale voet van de grond komt. We zijn nu enkel ledemaat steun. Hier kunt u verder differentiëren. Na Load Response, tot aan het punt van Heel Off, zijn we in zogenaamde Mid-Stance. Tot nu toe hebben we 30% van een volledige loopcyclus bereikt. De hiel van de rechtervoet begint op te tillen terwijl het andere been het eerste contact met de grond heeft. Deze periode wordt de Terminale Houding genoemd. We hebben 50% van de loopcyclus bereikt en we zijn bijna door de standfase. Terwijl het andere been verder gaat om volledig contact met de grond te maken. Het rechterbeen komt verder van de grond. Dit is de zogenaamde Pre-Swing en we hebben 60% van de loopcyclus bereikt. De standfase is nu voltooid en we beginnen aan de zwaaifase.

De enige taak is nu het verbeteren van de rechter ledematen tot de volgende hielslag. Wij verdelen de zwaaifase in de initiële zwaai - vanaf de afzet van de tenen tot de voeten naast elkaar staan. We zitten nu op 73% van de loopcyclus. Na de initiële zwaai volgt een korte periode die Mid-Swing wordt genoemd. En het duurt tot het scheenbeen verticaal is. We hebben 87% van de loopcyclus bereikt. De laatste periode, de zogenaamde Terminal Swing, eindigt met de hielbotsing van het rechterbeen. Kijk eens naar dit overzicht.

Gait Cycle & Gait Analysis | Basis Assessment | Biomechanica (2)

Om het looppatroon in de fysiotherapie te analyseren kan men gebruik maken van het Nijmegen Orthopaedic Gait Analysis Form.Het is een checklist om bepaalde aspecten van het lichaam tijdens het lopen te beoordelen.En het is belangrijk om links en rechts te vergelijken. Je zou de patiënt vragen om in zijn of haar normale tempo te lopen.

Kai loopt 3 km per uur, wat een gemiddelde loopsnelheid is. Een algemeen aspect om te beoordelen, of er een verkorte standfase is of niet. Het is meestal de meest duidelijke afwijking van het normale gangpatroon

Bijvoorbeeld, de patiënt die mank loopt zal zeker een verkorte standfase hebben. Concentratie op de romp Controleer of de romp anterior of posterior is ten opzichte van de heupen en of er sprake is van laterale flexie. Bij sommige patiënten kan ook de armzwaai verminderd zijn.

Vervolgens moet men kijken naar het bekken en of er sprake is van overmatige rotatie naar achteren. Het kan zijn dat uw patiënt herkenningspunten moet laten zien, zodat u dit kunt beoordelen.

Controleer bij de heupen de mate van strekking en of die verminderd is. Doe hetzelfde voor de knie.

Beoordeel ook de kniebuigingsbeweging en kijk of die afwezig is.

Controleer ook of de plantairflexie van de enkel normaal is, want die kan verminderd zijn.

Tenslotte zou u ook de mate van interne of externe rotatie van het been kunnen inspecteren.

Als je echt geïnteresseerd bent in loop- en hardloopblessures, bekijk dan onze online cursus Running Rehab.

21 VAN DE NUTTIGSTE ORTHOPEDISCHE TESTS IN DE KLINISCHE PRAKTIJK

Gait Cycle & Gait Analysis | Basis Assessment | Biomechanica (3)

Referenties

Brunnekreef JJ, Van Uden CJ, van Moorsel S, Kooloos JG. Betrouwbaarheid van videotaped observationele ganganalyse bij patiënten met orthopedische beperkingen. BMC musculoskeletale aandoeningen. 2005 Dec;6(1):1-9.

VIND JE HET LEUK WAT JE LEERT?

KOOP HET VOLLEDIGE PHYSIOTUTORS ASSESSMENT BOEK

  • 600+ Pagina's e-Boek
  • Interactieve inhoud (directe videodemonstratie, PubMed-artikelen)
  • Statistische waarden voor alle speciale testen uit het laatste onderzoek
  • Klinische waarde Aanbeveling
  • Gedetailleerde beschrijvingen & doorzoekbaar
  • Momenteel op versie 6.0 - Gratis levenslange updates
  • Beschikbaar in 🇬🇧 🇩🇪 🇫🇷 🇪🇸 🇮 🇵🇹 🇹🇷
  • En nog veel meer!

Bekijk onze winkel

Lees meer
E-Boek

ALLE ORTHOPEDISCHE TESTS OP ÉÉN PLAATS

BEKIJK ALLE PRODUCTEN

Gait Cycle & Gait Analysis | Basis Assessment | Biomechanica (6)

Gait Cycle & Gait Analysis | Basis Assessment | Biomechanica (7)

Beoordelingen

Wat klanten te zeggen hebben over het Assessment E-Book

Bekijk ons alles in één boek!

Gait Cycle & Gait Analysis | Basis Assessment | Biomechanica (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tyson Zemlak

Last Updated:

Views: 6148

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tyson Zemlak

Birthday: 1992-03-17

Address: Apt. 662 96191 Quigley Dam, Kubview, MA 42013

Phone: +441678032891

Job: Community-Services Orchestrator

Hobby: Coffee roasting, Calligraphy, Metalworking, Fashion, Vehicle restoration, Shopping, Photography

Introduction: My name is Tyson Zemlak, I am a excited, light, sparkling, super, open, fair, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.