Rocker zool in de spotlight: Hoe deze innovatie je loopervaring verandert - Early Runner (2024)

Rocker zool in de spotlight: Hoe deze innovatie je loopervaring verandert - Early Runner (1)

Rocker zool in de spotlight: Hoe deze innovatie je loopervaring verandert - Early Runner (2)

Puck

Geactualiseerd op:

Gepubliceerd op:

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in onsadvertentiebeleid.

Als je geïnteresseerd bent in hardloopschoenen, heb je misschien wel eens gehoord van de rocker zool. Dit is een relatief nieuw ontwerp in de wereld van hardloopschoenen. Het belangrijkste kenmerk van een rocker zool is de unieke, afgeronde vorm. Deze vorm bevordert een soepelere overgang van hak naar teen tijdens het lopen. Deze vorm zool wordt gebruikt als tussenzool/middenzool. Ben jij benieuwd naar de impact die deze zool heeft op jouw loopprestatie? Lees dan snel verder!

Inhoudsopgave

Over het ontstaan van de rocker zool

Hoewel het gebruik van een rocker zool bij hardloopschoenen nog vrij nieuw is, bestaat deze zool al tientallen jaren. Wist je namelijk dat deze zool oorspronkelijk werd ontworpen voor medische doeleinden voordat het een populaire keuze werd voor hardlopers? Deze schoenen werden voorheen namelijk gebruikt door diabetespatiënten. Deze zool zorgt namelijk voor het herverdelen van de plantaire druk en helpt daarmee diabetische voetproblemen te voorkomen.

Plantaire druk: Plantaire druk verwijst naar de kracht die wordt uitgeoefend op de zool van de voet tijdens het staan, lopen of rennen. Een ongelijke plantaire drukverdeling kan leiden tot voetpijn, ongemak of zelfs blessures.

Hoe werkt de rocker zool of rocker plate?

De rocker zool imiteert de natuurlijke beweging van je voet. Bij het landen op de hak helpt de zool om sneller en efficiënter naar de teenfase en de afzet van de voet over te gaan. Je zou het kunnen vergelijken met de werking van een schommelstoel, de rocker zool zorgt voor een vloeiende overgang van hak naar teen. Dit kan onder andere leiden tot minder vermoeidheid in je voeten en benen. Ook is het makkelijker om een hoger tempo aan te houden zonder dat het meer energie kost omdat je efficiënter loopt.

Rocker zool in de spotlight: Hoe deze innovatie je loopervaring verandert - Early Runner (3)

Overzicht van hardloopschoenen met een rocker zool

Er zijn in de webwinkels voor hardlopers meerdere hardloopschoenen te vinden met een rocker zool. Hieronder hebben wij een aantal modellen van op een rij gezet. De merken gebruiken vaak ook een eigen benaming voor de rocker zool waar ze gebruik van maken.

Hoka hardloopschoenen met een rocker zool

Het merk Hoka gebruikt de term Meta-Rocker voor de rocker tussenzool die is verwerkt in de zool van de schoenen. Ze vergelijken de ronde vorm met wielen voor de voeten die je helpen vooruit te stuwen. Ze spreken over een vroege (early stage) Meta-Rocker variant en een late Meta-Rocker variant. De eerste variant is gemaakt om snel te gaan en de tweede variant is meer geschikt voor dagelijks gebruik en zorgt voor meer stabiliteit doordat het scharnierpunt dichter bij de teen te vinden is.

Goed om te weten: Hoka gebruikt de Meta-Rocker bij alle schoenen. Bij de ene schoen is de ronding meer dan bij de andere schoen.

Hoka Rocket X 2

Een snelle wedstrijdschoen met rockerplaat

Bij de Hoka hardloopschoenen is de gebruikte Meta-Rocker zool erg rond. Het is dan ook een lichte en snelle wedstrijdschoen die gemaakt is om snelle tempo’s te lopen tijdens trainingen en wedstrijden. Deze schoen wordt dan ook gedragen door topsporters. De Meta-Rocker zool van de dagelijkse trainers Mach en de schoenen met extra demping zoals de Bondi en de Clifton zijn een stuk minder rond.

Rocker zool in de spotlight: Hoe deze innovatie je loopervaring verandert - Early Runner (4)

€249,95

Runningdirect.nl

Rocker zool in de spotlight: Hoe deze innovatie je loopervaring verandert - Early Runner (5)

€249,95

Runningdirect.nl

Nike hardloopschoenen met een rocker zool

Bij het ontwerp van de verschillende Nike hardloopschoenen wordt ook gebruik gemaakt van de rocker-geometrie die de vorm heeft van de voet van een schommelstoel. Dit foam biedt een optimale ondersteuning tijdens het hardlopen. Zo is de plaat flexibel bij de afzet, geeft het een soepel gevoel bij de afwikkeling van de voet op de grond en biedt het demping bij de landing van de voet. Deze drie kenmerken geven de schoen volgens Nike veel ondersteuning en stabiliteit tijdens het hardlopen.

Nike Zoomfly

Rocker zool gemaakt van carbon

Eén van de Nike hardloopschoenen met een rocker zool is de Nike Zoomfly. In deze schoen is de rocker zool gemaakt van carbon. Deze carbonplaat zorgt ervoor dat de zool erg stijf is. Hierdoor is deze schoen extra goed geschikt voor het lopen van hogere tempo’s. Ook de Nike Vaporfly en Alphafly schoenen hebben een rocker zool.

Rocker zool in de spotlight: Hoe deze innovatie je loopervaring verandert - Early Runner (6)

€189,00

Runningdirect.nl

Rocker zool in de spotlight: Hoe deze innovatie je loopervaring verandert - Early Runner (7)

€189,00

Runningdirect.nl

Rocker zool in de spotlight: Hoe deze innovatie je loopervaring verandert - Early Runner (8)

€249,00

Runningdirect.nl

Rocker zool in de spotlight: Hoe deze innovatie je loopervaring verandert - Early Runner (9)

€249,00

Runningdirect.nl

Rocker zool in de spotlight: Hoe deze innovatie je loopervaring verandert - Early Runner (11)

€279,00

Runningdirect.nl

Rocker zool in de spotlight: Hoe deze innovatie je loopervaring verandert - Early Runner (12)

€279,00

Runningdirect.nl

Rocker zool in de spotlight: Hoe deze innovatie je loopervaring verandert - Early Runner (13)

€279,00

Runningdirect.nl

New Balance hardloopschoenen met een rockerzool

Ook het merk New Balance mag in deze lijst niet ontbreken.

New Balance Fresh Foam 1080

Een rocker schoen met veel demping

De New Balance Fresh Foam 1080 is een fijne schoen voor de rustige trainingen. Deze schoen heeft een rocker zool maar beschikt ook over een hoge mate van demping. Dit maakt deze flexibele schoen ook geschikt voor lange duurlopen.

Asics schoenen met rocker plaat

Hieronder vind je een populair Asics model met een rocker plaat.

Asics Glideride

Hardloopschoen die stabiliteit en stevigheid biedt

Zoek je een iets stevigere schoen dan de Hoka schoenen? Dan zou de Asics Glideride weleens de ideale hardloopschoen voor jou kunnen zijn. Het is een van de stabielere hardloopschoenen op de markt. Ook maakt de vrij hoge drop de schoen geschikt voor orthetisch gebruik. Orthetische hulpmiddelen zijn speciale inlegzolen of aanpassingen in de schoen om extra steun, stabiliteit of correctie te bieden aan de voet. Dit is vooral nuttig voor mensen met specifieke voetproblemen, loopafwijkingen of mensen die extra ondersteuning nodig hebben tijdens het lopen of rennen.

Voordelen van hardlopen op een schoen met rocker zool

Het hardlopen op een schoen met rocker zool heeft verschillende voordelen voor de loper. Eigenlijk zijn de meest belangrijke kenmerken van deze zool het verkleinen van de kans op hardloopblessures en het verbeteren van de hardloopprestaties.

Verbeterde afwikkeling van de voet

Door de afgeronde vorm wordt de afwikkeling van de voet gestimuleerd. De afwikkeling van de hiel naar de voorvoet gaat sneller. Ook wordt de gehele beweging soepeler. Deze verbeterde afwikkeling kan helpen bij het verminderen van de belasting op je gewrichten.

Efficiëntie tijdens het hardlopen

Veel lopers vinden dat rocker zolen hen helpen efficiënter te lopen. De effecten van deze efficiëntere manier van lopen zijn extra duidelijk te voelen bij het lopen van langere afstanden. Ook voel je dit bij het lopen van snellere tempo’s tijdens intervaltrainingen, tempotrainingen en wedstrijden.

Interessant om te weten: Wanneer het scharnierpunt van de zool dichter bij de teen ligt heb je tijdens het hardlopen profijt van extra stabiliteit.

Meer comfort en verlichting van klachten

De unieke vorm kan extra comfort bieden, vooral voor mensen met bepaalde voetproblemen. Ook kan het de klachten bij bepaalde enkel- en voetaandoeningen verlichten, bijvoorbeeld door de opwaartse buigbeweging bij de voet te verminderen. Hieronder vind je een aantal aandoeningen waarbij podologen een rocker zool aanraden.

  • Pijn in de voorvoet
  • Hielpijn
  • Shin splints
  • Problemen met de voethouding

Voor welke lopers is de rockerzool geschikt?

Rocker zolen zijn niet voor iedereen even geschikt. Ze kunnen vooral nuttig zijn voor lopers die een efficiëntere looptechniek willen of extra ondersteuning nodig hebben. Echter, als je gewend bent aan traditionele hardloopschoenen, kan de overstap even wennen zijn. Neem voor deze overstap dan ook de tijd.

Wat is een rocker zool en hoe verschilt deze van een standaard hardloopzool?

Een rocker zool, ook wel ‘rocker bottom’ of ‘rocker plate’ genoemd, heeft een unieke afgeronde vorm die de natuurlijke beweging van de voet nabootst. Dit in tegenstelling tot een standaard hardloopzool die meestal vlak en minder afgerond is.

Wat zijn de voordelen van hardloopschoenen met een rocker zool?

Hardloopschoenen met een rocker zool kunnen verschillende voordelen bieden, waaronder een verbeterde afwikkeling van de voet, verminderde belasting op de gewrichten, en een efficiëntere loopbeweging.

Kunnen rocker zolen helpen bij bepaalde voetproblemen?

Ja, rocker zolen kunnen helpen bij het verlichten van klachten bij bepaalde voetproblemen. Ze kunnen bijvoorbeeld nuttig zijn voor mensen met hielpijn, shin splints, of problemen met de voethouding. Door de speciale vorm kunnen ze de druk op bepaalde delen van de voet verminderen en zorgen voor een meer gebalanceerde drukverdeling tijdens het lopen.

Rocker zool in de spotlight: Hoe deze innovatie je loopervaring verandert - Early Runner (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lidia Grady

Last Updated:

Views: 6152

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lidia Grady

Birthday: 1992-01-22

Address: Suite 493 356 Dale Fall, New Wanda, RI 52485

Phone: +29914464387516

Job: Customer Engineer

Hobby: Cryptography, Writing, Dowsing, Stand-up comedy, Calligraphy, Web surfing, Ghost hunting

Introduction: My name is Lidia Grady, I am a thankful, fine, glamorous, lucky, lively, pleasant, shiny person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.